Veiligheidsboekje ontwerpen

Instrueer medewerkers en bezoekers

Bent u op zoek naar een ontwerpbureau dat u kan helpen bij het ontwerpen van een veiligheidsboekje? Wij hebben meerdere veiligheidsboekjes ontworpen voor klanten in diverse sectoren. Naast het ontwerpen kunnen we ook inhoudelijk met u meedenken over de veiligheidsboodschap en informatie. Vanuit onze veiligheidskundige achtergrond en werkzaamheden als veiligheidsadviseur in de (chemische)industrie kennen we zowel de theorie als de praktijk.

Veiligheidsboekje

Een veiligheidsboekje is een handig hulpmiddel om medewerkers en bezoekers te informeren over veiligheid in uw bedrijf. We hebben de afgelopen jaren meerdere veiligheidsboekjes ontworpen. De meeste boekjes die we hebben ontworpen voor klanten bevatten de belangrijkste veiligheids- en gedragsregels, welke PBM’s gedragen moeten worden, telefoonnummers in geval van nood en hoe te handelen in geval van calamiteiten. In sommige gevallen is ook een plattegrond (zowel gebouwen als veiligheidszones en verzamelplaatsen), indexering van gebouwen, korte beschrijving van procedures en beschrijvingen van specifieke situaties die je tegen komt komen op het werk, opgenomen in het boekje. De meeste veiligheidsboekjes bevatten daarnaast een duidelijk statement vanuit de directie.

Een veiligheidsboekje heeft bij voorkeur een handzaam formaat, bevat korte en krachtige boodschappen en is snel tot je te nemen. Sprekende icoontjes, een duidelijke indeling, een heldere boodschap en een strakke lay-out maken een veiligheidsboekje tot een representatief communicatiemiddel voor binnen en buiten het bedrijf. We hebben hieronder voor inspiratie een aantal door ons uitgevoerde opdrachten beschreven.

Boekje Argent Energy

Voor Argent Energy hebben we een zakboekje gemaakt dat gericht is op de Life Saving Rules. Na een korte introductie vanuit de directie, zijn de algemene gedragsregels beschreven en wordt een overzicht gegeven van de Life Saving Rules. Op de bladzijden daarna is elke Life Saving Rule uitgewerkt in ‘Wat’, ‘Waarom’ en ‘Hoe’. Het ‘Hoe’ beschrijft de gedragsregels waaraan je geacht wordt je te houden. Afsluitend is op de laatste pagina van het boekje beschreven wat je moet doen in geval van calamiteiten. De veiligheidsboekjes zijn vertaald in het Bulgaars, Pools, Russisch, Duits, Roemeens Frans en het Engels, zodat elke bezoeker in eigen taal kennis kan nemen van de Levensreddende Regels.

Spie en AAK: scheurblaadjes LMRA en meldingen

Voor de Focus campagne van Spie hebben we een bijzonder boekje ontwikkeld: een meldingenboekje. Het meldingenboekje bestaat uit een uitklapbare kaft van dik papier waarop beschreven staat hoe en waarom te melden. Het boekje zelf bestaat uit scheurblaadjes om veiligheidsmeldingen te doen. De scheurblaadjes beschrijven naam, locatie, datum, tijd, situatie en locatie. Op de achterzijde van elk scheurblaadje is ruimte om te evalueren: welke actie heb jij ondernomen, wat er volgens jou nog nodig is, wie dat moet doen en bij wie je het gaat melden? De achterzijde van het boekje geeft de belangrijkste veiligheidsregels weer.

Voor AAK hebben we het concept van scheurblaadjes in een veiligheidsboekje ook toegepast. Daar hebben we Laatste Minuut Risico Analyse scheurblaadjes toegevoegd. Bij werkzaamheden worden deze briefjes ingevuld.

Spanbeton: gevouwen folder met veiligheidsregels

In het boekje dat we voor Spanbeton ontworpen hebben is vooral aandacht besteed aan de looproutes om bij je bestemming te komen. Een belangrijk deel van het boekje (een gevouwen folder in A5, gemaakt van stevig papier)  gaat over de veiligheidsregels die op het terrein gelden en de risico’s die je tegenkomt. Aan de hand van icoontjes en plattegrond is uitgelegd hoe je gevaarlijke situaties kunt herkennen en wanneer je wel of niet een zone mag betreden.

Heeft u een project? Laten we beginnen…

Wij ontwerpen unieke en doeltreffende veiligheidsposters volledig naar uw wensen en eisen. Laat ons uw ideeën visualiseren.

Sluit Menu